MUDr. Zdenka Němečková Crkvenjaš, MBA

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2024 16:13:00

Jsou na šedém i černém trhu a nejsou nijak regulovány

Jsou na šedém i černém trhu a nejsou nijak regulovány

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philippa, Věry Adámkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách.

 Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte mi jen krátce zopakovat, proč předkládáme tento návrh zákona. Předkládáme ho proto, abychom umožnili rychlou regulaci návykových látek, které jsou v této chvíli v takzvané šedé zóně, to znamená, jsou volně dostupné na trhu, ale taky se objevují a i na černém trhu a nejsou nijak regulovány. Jsou to látky, které nejsou výrazně škodlivé pro dospělé anebo pro společnost, nicméně jsou škodlivé pro křehký organismus dětí, a proto je ambicí tohoto zákona zakázat prodej těchto látek zejména dětem.

Zavádí se tím kategorie nová, což je kategorie psychomodulačních látek, na kterou budou zařazovány po tom, co je navrhne Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Úřadem vlády. To zařazení musí samozřejmě potvrdit vláda.

Slibujeme si od toho rychlou, flexibilní regulaci. Návrh úpravy počítá s řadou opatření směřujících k omezení rizik negativních dopadů spojených s konzumací psychoaktivních látek. Patří k nim například zákaz reklamy, omezení prodeje jen na specializované prodejny, zákaz prodeje psychomodulačních látek osobám do 18 let anebo přísné omezení prodeje na internetu vyžadujících dvoufázové ověření. Je zakázán rovněž vývoz těchto látek. Porušení zákonem stanovených podmínek nakládání s psychomodulačními látkami odpovídají nové skutkové podstaty přestupků, respektive trestných činů. Orgánem, který je primárně pověřen kontrolou těchto látek, a dozorem nad nimi, je Státní zemědělská potravinářská inspekce. Bylo podáno celkem šest pozměňovacích návrhů kromě komplexního pozměňovacího návrhu, o kterých bychom měli dneska tady hlasovat.

Ještě mi dovolte jen poděkovat všem spolupředkladatelům, to, že se jedná o poslanecký návrh zákona, ale taky ministrům, jak ministrovi zdravotnictví, tak ministrovi zemědělství, kteří se zapojili do přípravy a po celkem náročných jednáních jsme našli nějakou shodu. Tolik za mě, děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama