Ombudsman: Střechu s rakovinotvorným azbestem u nás mají tisíce rodinných domů

16.05.2024 16:05 | Tisková zpráva

Kdysi oblíbený nehořlavý materiál se změnil ve strašáka majitelů tisícovek stárnoucích domů ze 70. až 90. let minulého století. Neodborné zacházení s azbestem může ohrozit zdraví řemeslníků, obyvatel i lidí v sousedství. Drobní stavebníci ale podle zjištění ombudsmana často nevědí, jaká pravidla musí při výměně azbestové střechy dodržovat. A ukazuje se, že leckdy nemají při výkladu předpisů jasno ani samotné úřady. Proto se ombudsman rozhodl připravit spolu s odborníky přehled základních informací, které budou moci využít jak majitelé chystající se na rekonstrukci, tak úředníci.

Ombudsman: Střechu s rakovinotvorným azbestem u nás mají tisíce rodinných domů
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Součástí příprav „azbestového desatera“ je i dnešní diskuze u kulatého stolu. Na tu ombudsman pozval do Brna zástupce hned tří ministerstev, konkrétně resortů zdravotnictví, životního prostředí a místního rozvoje. Ti zde o azbestu, předpisech s ním spojených a hlavně o výměnách azbestových střech na rodinných domech diskutují spolu s hygieniky, architekty a projektanty i s pracovníky stavebních úřadů. Pozvání přijali také zástupci České inspekce životního prostředí, Státního úřadu inspekce práce nebo Státního zdravotního ústavu.

„Už toto široké spektrum účastníků naznačuje, o jak komplexní téma se v případě azbestu jedná. Pravidla pro nakládání s ním jsou roztříštěna ve více než desítce právních předpisů. Pro běžného občana opravdu není jednoduché se v nich vyznat,“ připustil ombudsman Stanislav Křeček. Jedním z cílů dnešního setkání je vyjasnit kompetence jednotlivých úřadů a praktickou návaznost jejich postupů. Zatímco například hygieny řeší ochranu zdraví lidí pracujících na stavbách, odbory životního prostředí obecních úřadů obcí s rozšířenou působností ověřují, zda má stavebník zajištěné ukládání azbestových odpadů, aby nezůstaly volně pohozené v přírodě.

Zásadní je i role architektů a projektantů. Ti by měli v projektové dokumentaci majitele informovat, že stavba azbest obsahuje. Ombudsman už dříve při šetřeních konkrétních případů upozornil, že při rekonstrukcích staveb obsahujících azbest lidé vždy potřebují povolení od stavebního úřadu. Pokud takový dům rekonstruuje odborná firma, musí tato firma práce nahlásit také krajské hygienické stanici.

„To jsou hlavní z potřebných kroků, které bychom rádi sepsali do přehledného shrnutí pro budoucí stavebníky. Věříme, že se nám i díky dnešní diskuzi podaří podchytit vše podstatné. Chceme veřejnost informovat o povinnostech při zacházení s azbestem s ohledem na zdravotní rizika,“ uvedl ombudsman.

Podle zákona o odpadech musí stavebník v podobných případech zajistit, aby se se azbestová vlákna neuvolňovala do ovzduší. Azbestové materiály se nesmí lámat, řezat nebo drolit. Musí se s nimi zacházet šetrně a při nakládání s nimi používat ochranné pomůcky. Odpad s azbestem se musí neprodleně zabalit do neprodyšného obalu a odvést na specializovanou skládku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Díky dělostřeleckému pluku se v Brdech daří tajemným listonohům letním

20:48 AOPK ČR: Díky dělostřeleckému pluku se v Brdech daří tajemným listonohům letním

Právě v těchto dnech se v chráněné krajinné oblasti Brdy začínají líhnout listonozi letní. Tito vzác…