Zatýkání na univerzitách v USA. Kdo mohl stát za eskalací? Podezření

05.05.2024 7:45

Na amerických univerzitách dál houstne atmosféra. Došlo to tak daleko, že newyorská policie zatkla profesora, který se věnuje studiu monster a jejich vlivu na společnost. Server USA Today k tomu napsal, že profesor netušil, že u jeho dveří zaklepe „kulturní monstrum“, konkrétně newyorská policie (NYPD). Média naznačila, že existuje spojení mezi demonstranty z univerzit a mužem zatčeným a odsouzeným za terorismus na federální úrovni. V 90. letech 20. století.

Zatýkání na univerzitách v USA. Kdo mohl stát za eskalací? Podezření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

V kampusech amerických univerzit přituhuje. Server USA Today upozornil na počínání newyorské policie, která zatkla profesora Kolumbijské univerzity Gregoryho Pflugfeldera. Zadržela ho u něj doma. Prý jen proto, že se snažil dokumentovat práci newyorské policie. „Nevěděl to, ale u jeho dveří se brzy objeví kulturní monstrum,“ uvedl server.

Před pár dny vyšel 64letý profesor Pflugfelder před svůj dům a nestačil se divit. Dům se nachází mimo kampus přes ulici od univerzity. Profesor prý chtěl nahrát na iPhone video se stovkami policistů, kteří reagují na protesty univerzitních studentů proti izraelské válce v Gaze. A o patnáct minut později ho NYPD zatkla. Newyorské policejní oddělení zařadilo profesora mezi 112 lidí zatčených na univerzitě. Server USA Today však podotkl, že Pflugfelder nebyl na akademické půdě. „Určitě jsem pro nikoho nepředstavoval žádné nebezpečí," řekl USA Today profesor. „Stál jsem doslova na ulici a nikoho jsem neblokoval.“ Přesto skončil ve vazební cele. Jako jeden z mnoha dalších.

Demonstranti protestující na kampusech amerických univerzit mávají palestinskými vlajkami a žádají, aby univerzity ukončily spolupráci s Izraelem, případně s izraelskými aktéry. Protože Izraelci z jejich pohledu páchají v pásmu Gazy strašné věci, když odpovídají na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na území Izraele ze 7. října.

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 17487 lidí
Kolumbijská univerzita předala otázky ohledně profesorova zatčení newyorské policii. Ani NYPD, ani kancelář starosty New Yorku Erica Adamse nereagovala na e-mailové žádosti z USA Today. Starosta Adams řekl, že policie jednala profesionálně při hromadném zatýkání na univerzitních kampusech, což zahrnovalo i to, že policie používala vozidlo SWAT ke vstupu do Hamilton Hall, okupované budovy Kolumbijské univerzity.

Profesor se protestů studentů neúčastnil, ale také se prý netajil sympatiemi k těm, kteří kritizují Izrael za vedení války s teroristy z palestinského hnutí Hamás. Podpořil právo studentů demonstrovat. Napsal dopis prezidentovi Kolumbijské univerzity Minouche Shafikovi, který požádal newyorskou policii, aby na tábor v kampusu reagovala. „Naléhavě vás žádám, abyste historickou chybu, kterou jste udělal, nezhoršoval tím, že ji budete opakovat,“ napsal 23. dubna.

O týden později, v úterý, popsal situaci listu USA Today; cítil, že se historie bude psát znovu, a chtěl to zdokumentovat. Vyšel ze svého činžovního domu, aby nahrál video na svůj iPhone. A skončil v poutech. Starosta je však přesvědčen, že policie postupovala správně. „Policie NYPD zajistila, že operace byla organizovaná, klidná a nedošlo k žádným zraněním nebo násilným střetům," řekl Adams novinářům ve středu, den po zatčení.

Ale Jennvine Wongová, dohlížející právník v projektu neziskové společnosti Legal Aid Society na odpovědnost policistů, řekla, že Pflugfelderovo zatčení vyvolává otázky, zda NYPD spíše zbytečně neeskalovala další napětí. „Obecně řečeno, stále existuje právo prvního dodatku ústavy (na svobodu vyjadřování) na pořízení záznamu na veřejnosti, pokud to nezasahuje do policie.“

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27229 lidí
„Do těchto protestů jsou zapojeni profesionální externí aktéři,“ řekl Edward A. Caban, policejní komisař města New York. „Nejsou spojeni ani s příslušnými institucemi, ani s kampusy, a pracují na eskalaci situace.“ Na jeho slova upozornil server listu New York Times. Přezkoumáním policejních záznamů a rozhovorů s desítkami lidí zapojených do protestu na Kolumbijské univerzitě v New York Times zjistili, že malá hrstka z téměř tří desítek zatčených, kterým chyběly vazby na univerzitu, se účastnila i jiných protestů po celé zemi. Jenže totéž zkoumání odhalilo, že o většině protestujících toto říct nelze a že se k protestům přidali volně. Představitelé města uvedli, že 29 % zatčených tento týden v Kolumbii nemělo žádné spojení s univerzitou. Mluvčí starosty Erica Adamse v prohlášení uvedla, že počty zatčených „mluví samy za sebe“.

Server britského listu The Guardian však nabídl trochu jiný pohled na celou věc. „Starosta New Yorku Eric Adams je i nadále pod tlakem, aby prozradil, kolik z 282 lidí zatčených v úterý večer na kampusových protestech na Manhattanu byli nestudenti poté, co opakovaně tvrdil, že „vnější agitátoři‘ byli zodpovědní za eskalaci, která vyvolala drtivý vynucovací zásah.“ Adams také v několika rozhovorech tvrdil, že vnější vlivy zahrnovaly jednotlivce, jehož „manžel byl zatčen a odsouzen za terorismus na federální úrovni“. Pro MSNBC tvrdil, že žena spolu s dalšími „vnějšími vlivy“ by mohla využívat studenty zapojené do protestu.

„Jakmile jsme byli schopni identifikovat některé další lidi, věděl jsem, že neexistuje způsob, jak dovolit, aby tyto děti byly vykořisťovány způsobem, jakým byly vykořisťovány ony,“ řekl Adams ve středu zpravodajskému kanálu. Ačkoli úřady konkrétně nepojmenovaly ženu, zprávy médií naznačují, že jde o Nahlu Al-Arian, manželku Samiho Al-Ariana, bývalého profesora počítačového inženýrství a významného palestinského aktivistu z 90. let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…