Zakázat celému světu, nařídila komisařka Muskovi. Aby nebylo vidět, jak muslim vraždil

24.04.2024 16:40

V Austrálii minulý týden brutálně napadl muslimský extremista křesťanského biskupa v Sydney a video z incidentu se stalo virálním. Australská vláda vyzvala poskytovatele sociálních sítí, aby video blokovali, majitel sítě X Elon Musk to ale odmítl s tím, že jde o omezování svobody. Australská senátorka Jacqui Lambieová na to konto prohlásila, že Musk by „měl být ve vězení a klíč by se měl zahodit“.

Zakázat celému světu, nařídila komisařka Muskovi. Aby nebylo vidět, jak muslim vraždil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Poté, co byl biskup Mar Mari Emmanuel napaden ve svém kostele v Sydney, se video pořízené z přímého přenosu rychle rozšířilo na síti X. Australští úředníci a politici z obou stran politického spektra okamžitě vyzvali k odstranění záběrů, nicméně Elon Musk to odmítl s tím, že síť X je platformou se svobodou projevu a nebude cenzurovat obsah, který není nezákonný.

Australská „komisařka pro elektronickou bezpečnost“ Julie Inman-Grantová nařídila společnostem X i Meta odstranit záběry s pobodáním na základě zákona o online bezpečnosti z roku 2021, který zmocňuje oddělení pro elektronickou bezpečnost požadovat odstranění takzvaného materiálu třídy 1.

V pondělí proto australský federální soud nařídil společnosti X, aby zablokovala všem uživatelům prohlížení záběrů. Platforma příkazu v Austrálii dočasně vyhověla, ale chce se bránit soudní cestou, protože jde podle ní o nezákonný zásah do svobody projevu. Ohradila se také proti požadavkům australských politiků, aby bylo video blokováno po celém světě, jak informuje server abc.net.au.

„To, co se děje v Austrálii, je strašlivým útokem na svobodnou společnost. Příspěvky, které veřejně komentovaly nedávný útok na křesťanského biskupa, nijak neporušily pravidla společnosti X týkající se násilných projevů. Společnost X se domnívá, že příkaz komisařky pro elektronickou bezpečnost nebyl v rámci australského práva, a tomuto příkazu jsme se podřídili jen do doby, než bude podána žaloba,“ píše tým X pro legální záležitosti.  

„Společnost X dokonce obdržela od komisařky požadavek, aby společnost X tyto příspěvky globálně nezveřejnila, jinak jí bude uložena denní pokuta ve výši 785 000 australských dolarů,“ upozorňuje legální tým X s tím, že australský komisař pro elektronickou bezpečnost nemá pravomoc diktovat, jaký obsah mohou uživatelé společnosti X celosvětově vidět. 

„Ačkoli společnost X respektuje právo země na prosazování svých zákonů v rámci své jurisdikce, tento nezákonný a nebezpečný přístup důrazně napadneme u soudu. Globální příkazy k odebrání obsahu jsou v rozporu se samotnými zásadami svobodného a otevřeného internetu a ohrožují svobodu projevu na celém světě,“ dodává legální tým společnosti X.

Majitel sítě Elon Musk potvrdil, že daný obsah už byl pro Austrálii cenzurován, ale varoval, že vyhovět vládním požadavkům na zákaz obsahu je do budoucna šikmá plocha. „Obáváme se, že pokud bude KAŽDÉ zemi dovoleno cenzurovat obsah pro VŠECHNY země, což australský komisař pro elektronickou bezpečnost požaduje, co potom brání jakékoli zemi kontrolovat celý internet?“ tvrdí Musk.  

Australská senátorka Jacqui Lambieová následně obvinila Muska, že ignorací žádostí o odstranění škodlivého obsahu vyvolává v lidech nenávist. „Myslím, že nemá absolutně žádné sociální svědomí. Někdo takový by měl být ve vězení a klíč by se měl zahodit. Ten chlap by neměl mít právo být venku na své vlastní ideologické platformě a vytvářet nenávist, ukazovat tam všechny tyhle věci našim dětem a dělat všechno ostatní,“ prohlásila Lambieová podle informací serveru modernity.news.

Senátorka za Tasmánii také prohlásila, že bude bojkotovat sociální sít X, a vyzvala k tomu i ostatní. „Dneska vypnu X, udělám to, než se odpoledne dostanu na letiště, a navrhuji, aby to samé udělalo dalších 226, je tam 227 členů parlamentu. Ukažte mu, že to myslíte vážně,“ dodala.

Musk se stal také terčem útoků australského premiéra Anthonyho Albanese, který Muska obvinil, že si myslí, že je nad australskými zákony, a je mimo kontakt s tím, co chce australská veřejnost. „Tato doba je strastiplná a já shledávám, že tento chlapík na druhém konci světa ze svých miliardářských podniků se snaží poučovat Australany o svobodě projevu – no, já to nebudu kopírovat a Australané také ne,“ uvedl australský premiér.

Zdá se, že mimo je spíše Albanese, protože podle nových dat sítě X se tato aplikace stala v Austrálii v poslední době zpravodajskou aplikací číslo jedna. „Australané chtějí pravdu. X je jediný, kdo se staví za jejich práva. Rád bych na chvíli poděkoval panu premiérovi za informování veřejnosti, že tato platforma je jediná pravdivá,“ komentoval ironicky Musk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi jí nějaký muslim píchá., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 24.04.2024 17:00:45

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…